Naar Landbouwtechniek
Rotink Emmeloord, Tel (0527) 62 08 53   |   Rotink Ossenzijl, Tel (0561) 47 72 84

Groepsgewijs melken

Batch system
 • Koeien worden groepsgewijs gemolken
 • Verschillende handelingen bij het melken
 • Hoge verwerkingscapaciteit vereist routine
 • Robuuste en betrouwbare systemen
 • Geschikt voor kleine boerderijen tot grote bedrijven

De koeien worden groepsgewijs gemolken in een parallel of visgraatmelkstal. Hierbij komen koeien in een groep de melkstal binnen. Groepsgewijs melken kan bij alle veestapels worden toegepast, ongeacht de grootte van de veestapel.

 

Draaimelkstallen

Rotary system
 • Hoge verwerkingscapaciteit per melkpunt
 • Onafhankelijk van het aantal koeien
 • Dezelfde plaats bij elke melking
 • Eenduidige melkroutine voor de melkers

Het melken met draaimelkstallen is een bewezen concept. Draaimelkstallen zijn arbeidsefficiënte melkstallen voor melkveebedrijven die een grote capaciteit willen voor nu of in de toekomst. De draaistal haalt de grootste capaciteit per melker en per uur. De koeien zijn erg rustig en de melkroutine is elke dag voor elke koe hetzelfde.

De melkers in een draaimelkstal staan op één plek voor het uit te voeren werk. De melkers verlaten die plek alleen als er problemen zijn met een koe of een machine. De continue koestroom van de draaimelkstal maakt het mogelijk voor de melker om zonder storingen te werken, omdat de melker niet bezig is met het koeverkeer en zich dus totaal kan concentreren op het melken. Draaimelkstallen bieden erg goede werkcondities voor de melker. Ze bieden een veilige en consistente werkomgeving. De inlaat, de voormelkroutine, het aansluiten van het melkstel en het uitlaten van de koeien uit de draaimelkstal zijn altijd constant.

De voordelen van een draaimelkstal

• Korte looplijnen voor de koeien naar de melkstal
• De koeien worden naar de melker gebracht. De melker verliest geen tijd met het lopen van koe naar koe
• Het platform werkt continu met dezelfde snelheid en zorgt voor een constant werktempo voor de melker
• De snelheid van het platform is aan te passen naar de mogelijkheden van de groep
• Elke koe krijgt evenveel tijd om uit te melken
• De grootte van de groep is niet belangrijk. Extra koeien of minder koeien zijn geen probleem
• Elke koe heeft haar eigen stand. Deze stand lijkt hetzelfde bij elke melkbeurt. De koe wordt niet beïnvloed door bewegingen en verstoringen veroorzaakt door een koe in een stand naast haar
• Nieuwe koeien passen zich heel gemakkelijk aan. Ze volgen gewoon de koe voor hen
• Draaimelkstallen passen erg goed in een melkveestal. Het managen van het koeverkeer is erg gemakkelijk met een enkele inloop- en uitloopgang. De enkele uitloopgang maakt separatie naar een behandelruimte erg gemakkelijk.

DeLaval biedt twee types draaimelkstalsystemen namelijk de PR (Parallel Rotary = Parallel draaimelkstal) en de HBR (Herringbone Rotary = visgraat draaimelkstal).

Bij het PR systeem kijken de koeien naar binnen en de melkers staan aan de buitenkant van het platform. Bij het HBR systeem kijken de koeien naar buiten en staan de melkers aan de binnenkant van het platform.

In 2010 is de DeLaval AMR  onthuld, dit is 's werelds eerste automatische draaimelkstal voor grotere veestapels.

 

Tandem

Tandem stall system
 • Elke koe krijgt individueel aandacht
 • Hoogste verwerkingscapaciteit per melkpunt
 • Geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven

DeLaval tandem melkstallen zijn ontworpen om koeien vanaf de zijkant te melken. De koeien staan in aparte boxen langs de putrand, waardoor u een compleet overzicht over de koeien hebt. Ook kunnen de koeien u zien, zodat ze snel aan uw aanwezigheid gewend zijn. Dit resulteert in een rustige veestapel die tevreden is met de individuele aandacht die vrij eenvoudig door de melker gegeven kan worden. Door deze persoonlijke aandacht kunt u uierproblemen en afwijkingen eerder ontdekken en de gezondheidsstatus van elk dier in uw veestapel in u opnemen.

Efficiënt melken

Met het optionele ALPRO® management en automatische sturing van het koeverkeer kunt u informatie uitwisselen met de MPC om volledig op de hoogte te blijven van de gezondheid van elke koe. Als een koe uitgemolken is, laat het systeem haar automatisch gaan en komt er een andere koe op haar plaats staan, zodat u zich kunt concentreren op het melkproces.

Efficiënt werken betekent dat u minder tijd in de melkstal hoeft door te brengen. Een kortere melkbeurt betekent ook dat de koeien meer tijd hebben om te eten, te drinken en te rusten.

De complete oplossing

- Een compleet en volledig geïntegreerd systeem voor een veilige en winstgevende productie
- Verschillende automatiseringsniveaus voor het complete proces of bepaalde gedeeltes van het proces
- Een breed scala aan opties om uw nieuwe melkstal volledig naar uw wensen in te richten
- Een compleet serviceprogramma om u te ondersteunen als er onverwachte dingen gebeuren 

Ergonomie voor de melker

In een DeLaval tandem melkstal staat u op een comfortabele afstand van de uier van de koe. Het heeft een putrand met een zachte, afgeronde kunststofrand waardoor er minder betonnen structuren nodig zijn. Het verkort tevens de afstand van de melker tot de uier. Dit betekent dat de melker de dieren gemakkelijk kan zien en aanraken en dat hij niet opzij hoeft te stappen bij het aansluiten van het melkstel of bij controle van de uier. Dankzij deze ergonomische positie is de fysieke belasting op het lichaam aanzienlijk minder.

Kies uw eigen automatiseringsniveau

Als u ervoor kiest om in de melkstal te voeren, kunt u zelfs zien of de koe haar voer eet of dat ze iets heeft laten liggen aan het einde van de melkbeurt. Het is eenvoudig om koeien te separeren die extra aandacht nodig hebben, omdat ze de melkstal individueel verlaten. In de traditionele tandem melkstallen worden de hekken handmatig bediend met eenvoudige schakelaars. Dit is nog steeds ideaal voor kleine melkstallen met weinig koeien.

Vanuit deze standaard, handbediende tandem stal voor kleine veestapels is het mogelijk om verschillende functies in de melkstal te automatiseren zodat deze aangepast kan worden aan een grotere veestapel. Voor maximaal koe- en melkercomfort, waarbij het doel is een groter aantal koeien te melken en toch de individuele aandacht en het melkercomfort te behouden dat gepaard gaat met een tandem stal, kunnen wij u ten sterkste het ALPRO® managementsysteem aanbevelen.

Rustig koeverkeer

ALPRO® biedt u de mogelijkheid uw managementsysteem aan te passen aan uw melkstal lay-out, koeverkeer en melkroutine. De elektronica in het systeem bewaakt het koeverkeer en na een bepaalde gewenningsperiode kan ALPRO® aangepast worden om de snelheid te verhogen zonder dat uw koeien gestresst raken. Elektronische fotocellen registreren elke beweging van de koe in de melkstal en geven deze informatie door aan het ALPRO® besturingssysteem.

Standaard kenmerken

- Robuuste, volbad gegalvaniseerde stalen constructie
- Putrand opbouw
- Robuuste hoofdinlooppoort
- Vacuümcilinders voor hekbediening
- Puttrap met antislip profiel
- Koeverkeer met verschillende niveaus van automatisering

Opties

- Koeverkeer controle. Handmatig, semi-automatisch of volledig automatisch
- Putrand inbouw
- Uitdrijfhek
- Voeren in de melkstal
- ALPRO® managementsysteem
- Roestvaststalen kabinet voor ALPRO® verbinding
- DeLaval beweegbare melkputvloer

Technische gegevens

- Melkstal afmetingen: enkelzijdig dubbelzijdig (links of rechts)
- 1x2 2x2 2x2+1
- 1x3 2x3 2x3+1
- 1x4 2x4 2x4+1
- 1x5 2x5 2x5+1
- 1x6 2x6 2x6+1
- Boxlengte: 2500 mm
- Putrand op vloerniveau: 2300 mm
- Putbreedte op putrandniveau: 2000 mm
- Putdiepte: 850
- Lengte: (aantal standen x 2500 mm) + 2120 mm

 

Flexstal

De Flexstal biedt wat de naam belooft: Flexibiliteit op alle vlakken. Alle standen tussen 50 en 80 graden zijn mogelijk. Hierdoor past deze melkstal in elk gebouw en kunt u de koepositie kiezen die het beste bij u past.

Kenmerken

 • Flexibiliteit op alle vlakken
 • Alle standen tussen 50 en 80 graden zijn mogelijk
 • Past in elk gebouw

De Flexstal heeft een robuuste opbouw met zware IPE draagprofielen en een 2 duims volbad gegalvaniseerd keerhek. Als optie is een transparante mestplaat mogelijk. Het koecenter wordt bepaald door de individuele muurbokjes op de muur. Voeren behoort ook tot de mogelijkheden.

Omdat de uitloophekken aan muur- en putzijde kunnen scharnieren kun je extra ruimte in de lengte winnen, omdat koeien bij het uitlopen niet langs een openstaand uitloophek moeten.  De Flexstal is ook bijzonder goed geschikt voor swing-over-stallen.

Flexstal:

 • 2 x 6 tot 2 x 30
 • Gegalvaniseerde constructie
 • Individuele muurbokjes
 • Rechte keerbuis
 • Persluchtbediende hekken


Opties:

 • Transparante mestplaat
 • Voerbakken
 • Schuifstangbediening over de volle lengte van de stal

 

Visgraat melkstal 30°

De visgraatmelkstal 30° van DeLaval zorgt voor een goed overzicht in de melkstal en een perfecte koepositionering. Hierdoor is het prettig melken in de visgraat 30 graden van DeLaval.

 Kenmerken

 • 1x3/3 tot 2x16/32 
 • Traditionele uitloop 
 • Optionele borstrail voor indexering 
 • Standlengte van 1150 mm 
 • Grotendeels gegalvaniseerd

Uitgekiende koepositionering
De DeLaval visgraatmelkstal 30° is standaard voorzien van een vrijdragende, gebogen en versprongen keerbuis. Hierdoor volgt de keerbuis de contouren van de koe in 2 richtingen. De koe staat hierdoor comfortabel dicht bij de melkput en de uiers zijn goed bereikbaar voor de melker.

Sterk en duurzaam
De DeLaval visgraatmelkstal 30° is ontworpen voor duurzaamheid, met keerbuizen en een frame die van zware, tweeduimse buizen zijn gemaakt. Bij grotere melkstallen kan een optioneel balkframe eventueel nog meer sterkte bieden. De stevige paalconstructie met thermisch gegalvaniseerde en gelaste onderdelen staat garant voor een lange levensduur.

 

Visgraat melkstal 50° 

In de 50 graden visgraatstal van DeLaval zijn de looplijnen een stuk korter. Daardoor kunnen er meer koeien in de lengte van de melkstal staan. De dubbele gekartelde keerbuis is in 2 richtingen versprongen en sluit aan bij de contouren van de koe. Hierdoor staat de koe dicht bij de melker en is de bereikbaarheid optimaal. Het melkstel wordt tussen de achterpoten aangesloten.

Kenmerken

 • 1x4/4 tot 2x30/60 
 • Tot 2x40 in MidiLine configuratie 
 • Standlengte van 800 mm

Uitgekiende koepositionering
De keerbuis en het frame van de visgraatmelkstal 50° zijn zwaar uitgevoerd met 2-duimse buizen. De dubbele sinus is in 2 richtingen versprongen, zodat een uitstekende koepositionering gegarandeerd is. Tot de opties behoren de voerbakken, een zwaarder uitgevoerd balkenframe, individuele spatplaten op de keerbuis en een frontuitgang.

De koestanden van de DeLaval visgraatmelkstal 50° zijn minder breed dan die van de traditionele 30°. Er kunnen dus meer koeien langs de melkput staan. De looplijnen voor melker en koe worden daardoor een stuk korter. Hierdoor is de 50 graden stal geschikt voor grotere bedrijven. Ook voor de combinatie met MidiLine is deze stal zeer geschikt.

Voerautomaten in de melkstal
Bij de conventionele uitloop kunt u ook de optionele voerbakken monteren om krachtvoer in de melkstal te verstrekken. Elke koe kan ongestoord haar rantsoen eten. U kunt kiezen voor lokvoer of voor geprogrammeerd voeren.

 

Solidex

Zij aan Zij melken

Snel melken, snel reinigen, snel klaar...

De Solidex melkstal is ontwikkeld in Nederland en afgestemd op de behoeften van de melkveehouder die comfortabel, snel en efficiënt met één persoon wil melken.

Belangrijkste voordelen

 • Snel melken 
 • Snel reinigen 
 • Snel klaar

Door de zeer ruime uitloopbreedte verloopt de koewissel net zo snel als bij een frontuitgang maar de oppervlakte van de melkstal is veel kleiner. Door het verticale uitloophek wordt de lengte van de melkstal verder beperkt gehouden. Dit scheelt in de bouwkosten en vooral ook in de reinigingstijd.

De Solidex is de meest compacte melkstal van de markt en is gemakkelijk en snel schoon te maken door de vrijdragende constructie, de slimme oplossingen van het keerhek en de geïntegreerde uitloopdeur.

Optimaal werkcomfort
Zij-aan-zij melken is een zeer comfortabele en veilige manier van melken. Het zicht op het uier is optimaal, de bereikbaarheid uitstekend en de looplijnen zijn kort. Solidex zorgt bovendien voor nog meer werkcomfort.

De hekbediening over de volledige putlengte van in- en uitloophek zorgt voor tijdswinst en snelle koewissels. Het keerhek achteraan de koe met de verschillende mogelijke mestplaten geeft de melker optimale werkomstandigheden. De mestplaat staat onder een hoek zodat de contouren van de koe gevolgd worden en de bereikbaarheid optimaal is. De helling op de vloer zorgt ervoor dat de koeien goed aansluiten tegen de mestplaat.

Solide op alle fronten
Solidex is een melkstal die gemaakt is om zware belasting te trotseren. Op alle punten is gezocht naar soliditeit en duurzaamheid voor vele jaren zorgeloos melken van grote veestapels. 

 

Technische gegevens

Standaard kenmerken:

 • IPE balken 160 mm met muurbokjes inbegrepen (lengte 7300 mm)
 • 2 cilinders per zijde tot 2x12, daarna 1 extra per 4 plaatsen
 • Volbad gegalvaniseerd
 • Schuifhek bij de inloop

Opties:

 • Mestplaat in Lexaan (transparant), mestplaat met rand of mestplaat met goot
 • Hekbediening over de volle putlengte
 • Voeren in de melkstal
 • Inlooptrechter

Afmetingen:

Aantal melkstanden

van 1x6 tot 2x30

Standbreedte per koe

700 mm

Koestand

2500 mm

Putbreedte aanbeveling

2200 mm

Diepte melkput

950 tot 110 mm (afhankelijk van de melker)

Diepte melkput bij beweegbare putvloer  

950 tot 1100 mm (afhankelijk van de melker) + 240 mm

Aanbevolen lengte melkput

aantal standen x 700 + 2100 mm