Naar Melktechniek
Rotink Emmeloord, Tel (0527) 62 08 53   |   Rotink Ossenzijl, Tel (0561) 47 72 84

Systemen

Onderstaand afbeeldingen van de verschillende schermen die geleverd kunnen worden op de New Holland tractoren. 
De EZ guide 250 is de meest eenvoudige oplossing die het mogelijk maakt om recht te rijden. De FM750 en FM1000 schermen zijn uitgebreidere modellen.
Het TMX2050 scherm is het laatste model scherm. Dit scherm draait op het Android besturingsysteem.
De Intelliview III en IV schermen zijn New Holland schermen. Deze beeldschermen worden standaard in veel tractor modellen geleverd.  

 

EZ guide 250 FM 750 FM1000 TMX 2050 IntelliviewIII IntelliviewIV
EZ guide 250 FM 750 FM1000 TMX2050 Intelliview III Intelliview IV

 

Werktuigbesturing

Er zijn vele manieren om werktuigen te besturen. Verschillende werktuigen vragen verschillende besturingen. Onderstaand worden de meest voorkomenden nader toegelicht. Trekkerbesturing, ploeg besturing en sideshift besturing, kilverbesturing, variabele afgifte en sectiebesturing en tot slot nog de werktuignavigatie.

 

Trekkerbesturing

De besturing van een trekker is, bij Trimble, op 3 manieren mogelijk. EZ Steer, EZ Pilot en Auto Pilot zijn de oplossing die mogelijk zijn met een Trimble GPS systeem. De Auto Pilot is de meest gebruikte en effectieve oplossing. De Auto Pilot wordt in het hydraulische systeem van de trekkerbesturing gebouwd. 

Ez Steer Ez Pilot

 

Ploegbesturing en Sideshift besturing

De GPS-Assistant en Track-Control zijn twee verschillende oplossingen voor ploegbesturing en sideshift besturing. De sideshift besturing kan gebruikt worden voor het nog nauwkeuriger op de lijn houden van bijvoorbeeld een schoffelmachine, rijenfrees, zaaimachine of aardappelpoter. Beide oplossingen maken gebruik van het Trimble Autopilot systeem. Ze hebben geen tweede RTK antenne en navigatiecontroller nodig. Het loggen in het Trimble systeem schakelt mee met heffen en laten zakken van de machine.

Bij het ploegen rijdt de trekker door de ploegvoor en zal de GPS-Assistant/Track-Control de ploeg op de lijn houden door de schaarbreedte te verstellen. Bij het gebruik van een sideshift stuurt de trekker op Autopilot en wordt de sideshift door de GPS-Assistant bediend. Als de trekker van de lijn afwijkt, maakt de sideshift een tegen gestelde beweging waardoor de machine exact op de lijn blijft. Zie onderstaand afbeelding.

Figuur Blauwe lijn = trekker, rode lijn sideshift, groen lijn werktuig.

U zult zien dat het systeem zeer eenvoudig te bedienen is. Bij Downloads en handleidingen kunt u de documentatie van deze oplossingen vinden. 

 

Kilverbesturing

Met het Trimble FMX1000 scherm heeft men de mogelijkheid om de kilvermodule te activeren. Voor het kilveren kunnen dan 2 plugins geactiveerd worden. Voor het kilveren zelf is FieldlevelII nodig en voor het inmeten van het perceel is WM-Survey nodig. Me WM-Survey actief is het mogelijk een perceel zeer nauwkeurig in kaart te brengen. Doormiddel van het maken van een Inventory worden alle hoogte afwijkingen in kaart gebracht. Met deze gegevens gaat het systeem vervolgens een voorstel doen hoe er gekilverd dient te worden. Dit voorstel kan de gebruiker aanpassen naar eigen inzichten om vervolgens het plan te activeren. Met het geactiveerde plan kan vervolgens gekilverd gaan worden. Voordelen van dit systeem is dat met een nauwkeurige meeting wordt gewerkt en dat er daardoor niet overtollig met grond over de kavel gereden wordt.  

Inventory rijden Voorstel berekening Kilveren

 

Variable afgifte en sectiebesturing

Het Field-IQ™ gewas inputcontrolesysteem is een eenvoudig te gebruiken, automatisch sectiecontrolesysteem en een systeem voor het gecontroleerd toepassen van hoeveelheden. Het voorkomt overlap bij inzaaien en bemesten en controleert dehoeveelheid gebruikt materiaal.

Het systeem is te gebruiken met bestaande afsluitkleppen en leidingsystemen van de bestaande onderdelen van een groot aantal merken. Tevens is het mogelijk tot 48 individuele secties te bedienen. Er zijn standaard sets voor de volgende merken: AMAZONE, BERTHOUD, HARDI-EVRARD, KUHN, BLANCHARD, LEMKEN, KVERNELAND, VOGELNOOT, TECHNOMA, TEEJET

 

Werktuignavigatie

Onder lastige omstandigheden is het niet altijd mogelijk om het werktuig de trekker goed te laten volgen. Op hellend oppervlakte gaat dit vaak niet goed maar ook bijvoorbeeld een mesttank die in hondegang achter de trekker loopt is lastig te navigeren. Oplossingen hiervoor zijn True Guide en True Tracker. 
True Guide is een systeem met een GPS ontvanger op het werktuig en de trekker zal zijn koers aanpassen totdat het werktuid op de juiste lijn rijdt. De correctie wordt dus gemaakt met de trekker. Een mesttank in hondegang achter de trekker kan prima met deze oplossing bestuurd worden. 
True Tracker is een geavanceerder systeem, hiervoor zit een compleet gps systeem op het werktuig gebouwd en zal het werktuig zelf naar de lijn sturen. Dit onafhankelijk van de trekker. True Tracker in combinatie met een sideshift besturing is perfect voor werktuigen in de hef.